Saat Dilimleri Neden Vardır ? Neye Göre Belirlenir ?

Saat Dilimleri Neden Vardır ? Neye Göre Belirlenir ?

Saat Dilimleri Neden Vardır ?

19.yüzyılda iletişim ve ulaşım araçlarının seviye atlamasıyla birlikte evrensel bir zaman tutma dilimi ihtiyacı hasıl oldu. Bunun sonucunda zaman dilimleri ortaya çıktı.

Saatler olmadan önce insanlar zamanı ayırt etmek için belli araçlar kullandı. En bilinen örnekleri ise güneş ve su saatleriydi.

-Kronometreler Herşeyi Değiştirdi

17.yüzyılda sarkaçlı saat bulundu. Ancak bu saatler denizde kullanılacak kadar doğru bilgiler sağlamıyordu.

1764’te kronometre geliştirildi. Kronometreler harekete veya değişen koşullara göre doğru veriler sağladı. Bunun sayesinde o dönemde tüccarlar arasında popüler araçlar haline dönüştü.

-Güneşe Göre Saatler

Kronometre bile birçok şehir ve kasaba da zaman dilimini ayırt etme ihtiyacını karşılamadı. Bunun sonucunda insanlar zamanı ayırt etmek için farklı araçlar belirledi. Şafak ve alacakaranlık birbirini tutmayan zamanlarda ortaya çıktı. Ancak uzun mesafelerdeki zaman farklılıkları öngörülemiyordu ve farklı sonuçlar çıkıyordu. Uzun seyahat süreleri ve iletişim eksiklikleri yüzünden 19.yüzyıldan önce fark edilmedi. İletişim ve ulaşım geliştikçe yerel güneş sistemleri çok garipleşmeye başladı. Bu sebeple zaman dilimleri işleri kolaylaştırdı.

-19.Yüzyıl Zorlukları Nelerdi ? 

Amerikan Demiryolları, 18.yüzyılın sonlarına kadar çeşitli zaman dilimlerini hala barındırıyordu. Buda kafası karışan yolculara ve koordinasyonu zorlaştırıyordu. Saat hesaplamaları günde uzun mesafeler yapan insanlar için çok zor bir duruma geliyordu. ABD’de ki her eyalet çeşitli zaman dilimleri kullanıyordu. Yaklaşık 300 tane zaman dilimi vardı. ABD 100 ünü seçerek sorunu çözmeye çalışmış fakat başarılı olamamıştı. Bu sorunu çözmek için 18 Kasım 1883’te 4 yeni saat dilimi yürürlüğe alındı.

İlginizi Çekebilir > Çin Takvimi Nedir ? Cinsiyet Hesaplama Nasıl Yapılır ?

 

Saat Dilimleri Neye Göre Belirlendi ?

-Bir Başlangıç Meridyeni

Galler, İskoçya ve İngiltere zaten kendi zaman dilimlerini ayarlamışlardı. Fakat 1884’te evrensel zaman dilimi için ülkeler çapında bir toplantı ayarlamada yardımcı oldu.

Farklı meridyenler 1800 lerin sonunda çeşitli ülkeler için referans aralıkları için kullanıldı. Fakat Greenwich Meridyeni bunların en ünlüsüydü. Gözlem verilerinin doğruluğunun ve güvenilirliğin Greeenwich’in şöhreti bu popülerliğin adeta kanıtıydı. Sir Sandford Fleming, evrensel bir zaman dilimi belirlemede kilit oyuncu oldu. Ayrıca 1884’te ki uluslararası toplantının yapılmasına da yardımcı oldu.

-Uluslararası Meridyen Konferansı 

Washington DC de yapılan uluslararası konferans 1884’te bir teklif kabul etti. Bu teklife göre zaman dilimi belirlemek için asal meridyenin İngiltere’den geçen Greenwich Meridyeni olmasıydı. Dünya standartı olan Greenwich Ortalama Saati’ni (GMT) kurdu. Uluslararası Saat Dilimi buradan gelişti ve tüm bölgeler GMT’ ye geçti.

-20.Yüzyılda ki Zaman Dilimleri

1972’de Eş Evrensel Saat Dilimi (UTC) , GMT’ nin yerine geçti. Buna örnek Fransa,1978 de  Ağustosa kadar UTC+1 i referans zaman dilimi olarak kabul etti.

Saat dilimleri tarafından standart saat, 19 Mart 1918 de ki yasaya kadar ABD nin kanununda yer almamaktadır. Yasada gün ışığından kar elde etmek için saat de tespit edilmiştir. Fakat bu uygulama 1919 da yürürlükten kalkmıştır.

Birçok ülke günümüzde evrensel saat dilimini kullanıyor olsa da hala 30-40 dakikalık sapmalı saat dilimlerini kullanan ülkeler de var.

Kaynak

Daha Fazla Bilgisel Makale İçin Ana Sayfa yı Ziyaret Ediniz.

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir