Hamam Böcekleri Hakkında Merak Edilenler 

Hamam Böcekleri Uçabilir mi ?

Hamam Böcekleri

Hamam böcekleri hakkında bilinen çok fazla yanlış bilgi mevcut. Öncelikle bu haşerelerin 300 milyon yıldır dünyada var olduklarını söyleyelim. Dile kolay bunca yıl dayanabilmelerinin sebebi ekstrem koşullarda hayatta kalabilme yetileridir. Hamam böcekleri kendi aralarındaki iletişimlerini feromonlar ve titreşimler ile gerçekleştirirler. Bilmediğiniz belki de şaşırdığınız bir kaç özelliklerinden bahsettik. Şimdi ise en çok merak edilen sorulardan cevaplamaya başlayalım.

Hamam Böcekleri Uçabilir mi ?

Hamam böceklerinin kanatları vardır. Fakat uçabilmek için değil. Sadece denge kontrollerini sağlamak için kullanırlar. Bazı türlerinin uçabildiğini söyleyebiliriz. Ama 4500 çeşit tür olduğunu göz önüne alırsak uçabilen tür sayısı çok nadirdir diyebiliriz. Yani yerde duran bir hamam böceği görürseniz üzerinize uçmayacaktır endişelenmenize gerek yok 🙂

Hamam Böcekleri Zararlı mıdır ?

Sanıldığı gibi tüm hamam böcekleri kirli ve hastalık saçan türler değildir. Bizim ekosistemimizde önemli bir rolü üstlenmektedirler. Çöpçü rolünde bitki ve ölü hayvan atıklarını temizlerler.

Ama zararlı türleri daha fazla diyebiliriz. Evinizde ve insan olan bir çok ortamda göremesek de birlikte yaşadığımız bu haşere türü; bir çok mikrop ve bakterileri beraberlerinde getirirler. Bu mikroplar salmonella, stafilokok ve streptokok gibi mikroplar olabilir. Hamam böceklerinde yaygın olan tropomiyosin proteini ne alerjisi olan insanlar da reaksiyon gözlenebilir.

 

Hamam Böcekleri Korunma Yöntemleri

 

Evde Çıkan Hamam Böceklerini Yok Etme ve Korunma Yöntemleri

Evde basit ve ucuz yollarla bu haşerelerden kurtulabilirsiniz. İşte hamam böcekleri neyi sevmez, neye gelmez ve nasıl uzaklaştırılır etkili çözüm listesi:

  • Kabartma tozu ve şeker: Bu iki maddeyi sindiremedikleri için zamanla ölmelerini sağlayacaktır. İki maddeyi de 1/4 oranında karıştırarak en fazla gezdikleri yerlere serpiştirin. Yaklaşık 1 hafta bekleyin. Gerekirse işlemi tekrarlayın.
  • Defne yaprakları: Bu böcek bu kokuyu sevmediği için köşe bucak uzak duracaktır. Aynı şekilde yaprakları toz haline getirerek trafiklerinin çok olduğu yerlere dökün.
  • Limon kabukları ve limon suyu: Koku bu canlılara karşı bir bariyer işlevi görür. Gezindikleri bölgelere serperek korunabilirsiniz. Ayrıca suyla karıştırarak temizlik malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Bu sayede süre boyunca evinizde güzel kokacaktır.
  • Bahçe otları: Sarımsak ve nane gibi bahçe otları bu türe karşı kullanılmaktadır. Gezdikleri yere serpebilir ya da evinizin etrafına dikebilirsiniz. ,
  • Borik asit: Epeyce etkili bir o kadarda tehlikeli olan bu yöntemi dikkatli bir şekilde uygulamanızı öneririz. Böceklerin olduğu bölgeye oldukça az miktarda serperek üstlerinden geçmelerini bekleyebilirsiniz. Ama dikkatli olmanızda fayda var. Evcil hayvanınız ya ada çocuklarınızın ulaşamayacağından emin olunuz. Böcek üstünden geçtikten sonra kendini yalarken ve ölüsünden beslenen diğer böceklerin kesin ve etkili bir şekilde ölümünü sağlayacaktır.

 

İlginizi Çekebilir  > Kedi Sahiplenmeden Önce Kediler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamam Böcekleri Neden Gelir ? Nereden Gelir ?

  • Dışkıları: Böcek basmasının en büyük belirtisi evde dışkı gözlemlemektir. Bu böceklerin dışkısı kahve telvesine veya karabibere benzer. Hemen bir haşere kontrol servisine müracaat etmenizi öneririz.
  • Kokusu: Miskli ve yağlı kokuları vardır. Bu kokuyu aldığınızda böcek istilasının sinyalleri geliyor demektir. Önlemlerinizi almanızı öneririz.
  • Yumurtası ve kılıfları: Bu böcekler çoğalırken yumurtalıklarını tutan kılıflar bırakırlar. Eğer bu yumurta ve kılıfları bulduysanız bu böcek tek değildir. Ciddi bir sorundur ve önlem almanız gerekir.
  • Ölü hamam böcekleri: Canlısından ölüsü daha iyi olsa da bu da büyük bir sorun teşkil eder. Tek olmadığının göstergesidir ve sürekli ölülerini buluyorsanız ciddi bir sorununuz var demektir.
  • Gün içinde görünen böcekler: Eğer ki bu böcekleri gün içinde görüyorsanız istila çoktan başlamış demektir. Çünkü bu böceklerin çoğu gündüz dışarı çıkmazlar. Ancak rekabetin çok olduğu bölgelerde yemek ve su bulmak için erken çıkmaya mecbur kalırlar. Bundan dolayı bu belirtiler var ise hemen harekete geçmelisiniz.

 

Kaynak

 

 

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir